Przyrządy firmy Furminator są bardzo ciekawe, ale dosyć drogie mimo wszystko. A ja chciałam na razie kupić furminator na próbę za mniejsze pieniądze.
Wygląda tak:

KAMILA pisze:moj maluch to wiecznie usmolonamordka.
Proszę polećcie suchy szampon, wstyd z takim brudaskiem wyjśc do ludzi.
kemot pisze:Ja po ostatnim czesaniu ( 2 godziny ) Zojki byłem w takiej desperacji, że zamówiłem madan zieloną http://www.fulin.sklepna5.pl/towar/191/szczotka-madan-medium.html.
Ale jeszcze przesyła nie dotarła.
Czeszę Zojkę regularnie raz w tyg. Najpierw pudlówką a potem przeczesuje grzebieniem i do tej pory było super, zero nawet najmniejszego kołtunka, ale w ostatnią sobotę odkryłem wielkie kołtuny za uszami oraz na nadgarstkach. Tak blisko skóry zrobił się taki filc. Sierść się jej zmieniła, w okolicy kłębu, łopatek pokazały się twarde włosy i te okolice rozczesują się idealnie.
Mam takie pytanie czy ta szczenięca szata wyjdzie w całości czy to się zamieni w podszerstek a twarde okrywowe włosy tak po prostu stopniowo będą rosły na całym ciele ? Zojka ma 7 miesięcy i nie miała jeszcze cieczki.
EwA pisze:
Szczeniecy włos będzie stopniowo zastępowany twardszym dorosłym, a dodatkowo będzie przybywało podszerstka. Przed groomerem teraz najtrudniejszy czas, kiedy narastający podszerstek miesza się jeszcze z miękkim włosem szczenięcym i filce tworzą się czasem z dnia na dzień, szczególnie w wilgotne dni. Ale gdzieś tak za ok. rok, półtora będzie już lepiej
kemot pisze:EwA pisze:
Szczeniecy włos będzie stopniowo zastępowany twardszym dorosłym, a dodatkowo będzie przybywało podszerstka. Przed groomerem teraz najtrudniejszy czas, kiedy narastający podszerstek miesza się jeszcze z miękkim włosem szczenięcym i filce tworzą się czasem z dnia na dzień, szczególnie w wilgotne dni. Ale gdzieś tak za ok. rok, półtora będzie już lepiej
Dzięki za wyjasnienie. Ale ten rok, półtora brzmi obiecująco
kemot pisze:kemot pisze:EwA pisze:
Dzięki za wyjasnienie. Ale ten rok, półtora brzmi obiecująco
Proszę, powiedzcie mi czy jest może w sieci jakiś filmik poglądowy jak czesać. Chodzi mi o technikę. Moje próby polegają na pociągnięciach od linii kręgosłupa pionowo w dół, nie dziele na pasma.
Pewnie nie jeden się uśmiechnie czytając te moje infantylne pytanie ale jeśli istnieją sprawdzone i dobre dla czesanego i czeszącego sposoby to by mi ułatwiło życie
Wróć do Pielęgnacja, utrzymanie i żywienie
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość